مسجد تاريخي مشير الملك
درباره وبلاگ
شبستان اول كه كوچكترين است در سمت شمال قرار دارد از ديدنيهاي اين شبستان طاق نماي پيشاني شبستان است كه آيات قرآن با خط ثلث عالي بر روي كاشي مزين شده است . در اين طاق نما تاريخ سال 1270 هجري مشاهده مي شود . همچنين كاشي هاي مقرنس كاري شده سقف و ديوارها كه بيشتر هم رنگي است ، از ديگر زيبا يئهاي اين شبستان به شمار مي آيد . اما از تزئينات جالب توجه شبستان دوم كه در پشت شبستان اول قراردارد ، كاشي كاري محراب آن است و ستونها يي از سنگ يكپارچه كه سقف شبستان را نگه مي دارند . بيشتر كاشي كاريهاي طاق نماهاي اين مسجد با نوشته هايي به خط ثلث يا نستعليق عالي تزئين يافته است . مثلاً در طاق نماي غربي مسجد با خط نستعليق بر روي كاشي شعري نوشته شده كه ساختن مسجد بدست مشير المك را بيان مي كند اما سومين شبستان مسجد در سمت غرب قرار دارد كه علاوه بر محراب كاشي كاري شده ، داراي ده ستون سنگي با خطهاي مارپيچ است . سنگ مرمر محراب ياد شده ، سوره توحيد را با خط زيباي نسخ بر خود دارد كه در زير آن تاريخ 1289 هجري ديده مي شود ./
صفحه ها

شبستان اول که کوچکترین است در سمت شمال قرار دارد از دیدنیهای این شبستان طاق نمای پیشانی شبستان است که آیات قرآن با خط ثلث عالی بر روی کاشی مزین شده است . 

در این طاق نما تاریخ سال 1270 هجری مشاهده می شود .

همچنین کاشی های مقرنس کاری شده سقف و دیوارها که بیشتر هم رنگی است ، از دیگر زیبا یئهای این شبستان به شمار می آید . 

اما از تزئینات جالب توجه شبستان دوم که در پشت شبستان اول قراردارد ، 

کاشی کاری محراب آن است و ستونها یی از سنگ یکپارچه که سقف شبستان را نگه می دارند .

بیشتر کاشی کاریهای طاق نماهای این مسجد با نوشته هایی به خط ثلث یا نستعلیق عالی تزئین یافته است .

مثلاً در طاق نمای غربی مسجد با خط نستعلیق بر روی کاشی شعری نوشته شده که ساختن مسجد بدست مشیر المک را بیان می کند  

اما سومین شبستان مسجد در سمت غرب قرار دارد که علاوه بر محراب کاشی کاری شده ، دارای ده ستون سنگی با خطهای مارپیچ است . 

سنگ مرمر محراب یاد شده ، سوره توحید را با خط زیبای نسخ بر خود دارد که در زیر آن تاریخ 1289 هجری دیده می شود ./
این مسجد از بناهای دوران قاجار است که در محله قدیمی «سنگ سیاه» (محله ارامنه) شیراز، در خیابان قاآنی قرار گرفته است. ساخت این مسجد به دستور حاج میرزا ابوالحسن‌خان مشیرالملک والی فارس در سال 1264 هجری قمری آغاز و در سال 1274 هجری قمری پس از 10 سال به پایان رسید.این مسجد از دید استحکام و معماری مانند مسجد وکیل است. ساختمان مسجد دارای چند شبستان و چند حجره دو طبقه است. در ناحیه غربی مسجد، تاقنمایی بلند وجود دارد و در پشت آن، شبستان اصلی مسجد قرار دارد. در بالای این تاق، ساعتی زیبا دیده می شود. محراب مسجد مشیرالملک به گونه زیبایی کاشی‌کاری شده و درون آن نیز بر روی سنگ مرمر سوره توحید را با خط نسخ زیبا نوشته‌اند.
مسجد مشیرالملک این مسجد از بناهای دوران قاجار است که در محله قدیمی «سنگ سیاه» شیراز، در خیابان قاآنی قرار گرفته است. ساخت این مسجد به دستور حاج میرزا ابوالحسنخان مشیرالملک ­ والی فارس­ در سال 1264 هجری قمری آغاز و در سال 1274 هجری قمری پس از 10 سال به پایان رسید. این مسجد از دید استحکام و معماری مانند مسجد وکیل است. ساختمان مسجد دارای چند شبستان و چند حجره دو طبقه است. در ناحیه غربی مسجد، طاق نمایی بلند وجود دارد و در پشت آن، شبستان اصلی مسجد قرار گرفته است. در بالای این تاق، ساعتی زیبا دیده می شود. محراب مسجد مشیرالملک به شکل زیبایی کاشیکاری شده و درون آن نیز بر روی سنگ مرمر سوره توحید را با خط نسخ نوشتهاند. به گزارش ایسنا، اگر بیایی، میتوان خانه دل تکاند، از غبار غم، از زنگار کدورت، در گوشهای که جای امن است، خانه خدا، دورکعتی میگذاریم و به حرف دل مینشینیم در شبستانی خنک و آرام زیر تابش نور رنگین آفتاب، به دوستی.

مسجد مشیر

مسجد مشیر در محله سنگ سیاه شیراز واقع شده و از بناهای تاریخی مهم استان محسوب می‌شود. این مسجد توسط حاجی میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک ساخته شده است.

در شمال مسجد شبستان کوچکی قرار دارد که با کاشی‌های رنگی منقوش زیبایی پوشیده شده و سقف دو زاویه شمالی آن به طرز زیبایی با کاشی‌های زیبا مقرنس‌کاری شده است.
در پیشانی شبستان طاق‌نمای مرتفعی وجود دارد که آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث عالی بر آن نوشته شده و بر فراز این شبستان دو گلدسته کاشی‌کاری ساخته شده است.
در سمت شرق مسجد طاق‌نمای بلندی دیده می‌شود که به شکلی زیبا با کاشی مقرنس‌کاری شده و کتبیه‌ای به خط ثلث از آیات قرآنی دارد. در پشت طاق‌نما دالان و در بزرگ مسجد است که به بازارچه ارمنی‌ها گشوده می‌شود.
این مسجد همچنین دارای یک محراب کاشی‌کاری بسیار زیباست که بر آن سوره توحید با خط نسخ خوب نگاشته شده است.
وسط مسجد حوضی به طول ۲۵ متر و عرض ۱۰ متر ساخته شده است. این حوض

از سنگ یکپارچه ساخته شده و سابقاً آن را با آب خیرات پر می‌کرده‌اند.


این بنا درخیابان قاآنی در محله سنگ سیاه واقع گردیده و یکی ازآثارارزشمند دوره قاجاریه است که در میان سال های 1265 تا 1275ه-.ق توسط میرزا ابوالحسن خان مشیرالممالک بنا گردیده است . بنای این مسجد که به جهت ویژگی های معماری، از بهترین مساجد شیراز است، مشتمل بر سردر ورودی، صحن، ایوان، شبستان و حجره هایی جهت سکونت طلاب علوم دینی است . سردر ورودی مسجد، از جانب بازار و ضلع شرقی است که از طریق دالانی به ایوان شرقی مسجد راه پیدا می کند . صحن مسجد، مستطیل شکل است و در میانه آن حوضی به طول 25 و عرض 10 متر قرار دارد که لبه تا کف آن با سنگ های یکپارچه ساخته شده است . در جهات شمالی، شرقی و غربی صحن، ایوان هایی واقع شده است . ایوان شمالی مسجد، مزین به کاشیکاری، مقرنس کاری، کتیبه های زیبا، محراب و ازاره سنگی است و بر بالای آن، دو گلدسته کاشیکاری و ساعتی تعبیه شده است . در پیشانی این ایوان، کتیبه ای قرآنی به خط ثلث مورخ 1270 ه-. ق نصب شده است . در فضای پشت این ایوان، شبستانی است که مقصوره نامیده می شود . پوشش طاق و گنبد این شبستان، بر روی چهار ستون سنگی قرار گرفته است . در ضلع جنوبی شبستان، محراب کاشیکاری و در میانه آن، چاه آب بزرگ و عمیقی قرار دارد که به هنگام تابستان موجب خنکی فضا می شده است . در جانب غربی صحن، ایوان غربی با تزیینات کاشیکاری، کتیبه های کاشی، ازاره سنگی و در پشت آن، شبستان بزرگ مسجد قرار گرفته است . پوشش طاق و گنبد این شبستان بر روی 10 ستون سنگی یکپارچه با تراش پیچ قرار گرفته و بر ضلع جنوبی آن، محرابی کاشیکاری است . بر این محراب، عبارت "حسب الفرمایش جناب مشیرالملک مملکت فارس کتیبه العبد الجانی علی عسکر الارسنجانی 1289" کتیبه شده است . در برابر ایوان غربی و به قرینه آن، ایوان شرقی با تزیینات کاشی، مقرنس و کتیبه قرآنی قرار گرفته است . این ایوان، از طریق دالان و درگاه بزرگی به بیرون راه پیدا می کند . این بنا در دوره های متأخرتر تعمیر گشته و به شماره 911 به ثبت تاریخی رسیده است .

مسجد مشیر: مسجد مشیر از بناهای دوره قاجاریه شیراز است که در محله سنگ سیاه، در خیابان قاآنی کوی دربند مشیر واقع است. حاجی میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک والی فارس، در سال 1265ه.ق آن را به اتمام رساند.
این مسجد از جهت استحکام و معماری همانند مسجد وکیل شیراز است.
در ناحیه شمالی مسجد، شبستان کوچکی وجود دارد که دیوارها و سقف آن از کاشی های رنگین پوشیده شده است. سقف و دو زاویه شمالی آن نیز با کاشی، مقرنس کاری شده است. در پیشانی شبستان، طاق نمای بلندی وجود دارد که بر روی آن آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث بر روی کاشی نگاشته شده است و در پایان آن تاریخ 1270ه.ق قید شده است. در کنار و پشت این شبستان، شبستان متروکه دیگری وجود دارد که آن را مقصوره می نامیدند. سقف این شبستان بر پایه چهار ستون سنگی استوار است.
در این شبستان محراب کاشی کاری شده ای وجود دارد و در کنار آن نیز چاهی عمیق قرار داشته که هم اینک پر شده است. در مقابل شبستان شمالی، جوی آبی واقع شده و بر فراز آن شبستان، دو مناره کاشی کاری شده قرار دارد.
در مشرق مسجد، طاق نمای مرتفعی است که پیشانی آن کاشی کاری شده است و آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث بر روی کاشی آبی آن نگاشته شده و در پایان تاریخ 1275ه.ق ذکر گردیده است. زیر طاق نیز مقرنس کاری شده است. در پشت این طاق نما، دالان و درِ بزرگ مسجد واقع است که در بازارچه ارمنی ها باز می شود.
در ناحیه غربی مسجد نیز طاق نمایی مرتفع و در قرینه با طاق نمای شرقی وجود دارد که در پشت آن، شبستان بزرگ مسجد قرار گرفته است. بر فراز این طاق، ساعتی قرار داده شده و اطراف آن کاشی کاری و معرق کاری شده است.
سقف این شبستان نیز بر پایه ده ستون سنگی استوار است که بر روی آنها، به سبک مسجد وکیل خطوط مارپیچی حجاری شده است. محراب این شبستان نیز کاشی کاری شده و بر روی یک سنگ مرمر سوره توحید با خط نسخ نگاشته شده و در پایان آن عبارت «حسب الفرمایش جناب مشیر الملک مملکت فارس، کتیبه العبد الحسابی علی عسکر الارسنجانی 1289ه.ق» نگاشته شده است.
در زیر طاق نمای ورودی این شبستان نیز ابیات حاجی اسدالله خان شیرازی در تاریخ بنای مسجد به خط نستعلیق بر روی کاشی نوشته شده است.
در فارس ابوالحسن مشیر الملک است
در بحر سیادت و سعادت فلک است
تاریخ بنای مسجدش گفت خرد
آبادی مسجد از مشیر الملک است
همچنین بر روی این شبستان ساعت و بادگیری قرار دارد.
در وسط این مسجد، حوضی به طول 25 متر و عرض 10 متر وجود دارد که از لبه تا کف آن به وسیله سنگ های یکپارچه پوشیده شده است که در گذشته از «آب خیرات» پر می شده است.
صحن مسجد نیز 30×45 متر می باشد. در ضلع جنوبی نیز هشت ستون وجود دارد که پایه هر یک از این ستون ها با سنگ هایی تزیین شده که دارای هشت نقش اسلیمی مختلف حجاری شده بر روی خود هستند.
در فاصله هر دو ستون طاقی قرار گرفته که بر فراز این هشت طاق نیز هشت نقش مختلف با کاشی کاری به شیوه معرق کاری صورت گرفته است. در کنار این شبستان جنوبی، سه اتاق کوچک قرار دارد که در گذشته کلاس های درس طلاب بوده و هم اینک مورد استفاده قرار نمی گیرد. شبستان زمستانی مسجد دارای 3 ستون سنگی به سبک ستون های مسجد وکیل است. دو طاق نمای این مسجد به کتابخانه اختصاص دارد.
در اطراف مسجد در چند نقطه مختلف پلکان هایی تعبیه شده که به طبقه دوم و برخی از آنها به پشت بام مسجد منتهی می شوند. طبقه دوم این مسجد فقط در ضلع شمالی و شرقی بنا و در دو طرف ضلع جنوبی مسجد ساخته شده و دارای اتاق هایی است که بیشتر آنها با یکدیگر مرتبط هستند. این اتاق ها در گذشته کلاس درس بوده، اما هماینک مورد استفاده نیستند. نورگیرهای این اتاق ها در سقف قرار دارند و به صورت شیشه ای و با ارتفاع 50 سانتی متر تا 80 سانتی متر از کف بام ساخته شده اند.
این مسجد در تاریخ 25/2/1351 با شماره 911 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
گروه اجتماعی: مسجد مشیرالملک، زیباترین مسجد دوره قاجاریه در شیراز است که یکی از شاهکارهای اسلامی در این عصر محسوب می‌شود؛ در این گزارش نگاهی اجمالی به ویژگی‌های این مسجد داریم.
ادامه مطلب
مسجد مشیر از بناهای تاریخی مهم استان محسوب می‌شود. این مسجد زیباترین مسجد دورهٔ قاجار در شیراز است و به وسیلهٔ «میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک» وزیر مملکت فارس در سال‌های ۱۲۶۵ تا ۱۲۷۴ ه. ق ساخته شده‌است. این مسجد تاریخی دیدنی در خیابان قاآنی شمالی قرار دارد. بنای این مسجد که به جهت ویژگی های معماری، از بهترین مساجد شیراز است، مشتمل بر سردر ورودی، صحن، ایوان، شبستان و حجره هایی جهت سکونت طلاب علوم دینی است . سردر ورودی مسجد، از جانب بازار و ضلع شرقی است که از طریق دالانی به ایوان شرقی مسجد راه پیدا می کند . صحن مسجد، مستطیل شکل است و در میانه آن حوضی به طول 25 و عرض 10 متر قرار دارد که لبه تا کف آن با سنگ های یکپارچه ساخته شده است . در جهات شمالی، شرقی و غربی صحن، ایوان هایی واقع شده است . ایوان شمالی مسجد، مزین به کاشیکاری، مقرنس کاری، کتیبه های زیبا، محراب و ازاره سنگی است و بر بالای آن، دو گلدسته کاشیکاری و ساعتی تعبیه شده است . در فضای پشت این ایوان، شبستانی است که مقصوره نامیده می شود . پوشش طاق و گنبد این شبستان، بر روی چهار ستون سنگی قرار گرفته است . در ضلع جنوبی شبستان، محراب کاشیکاری و در میانه آن، چاه آب بزرگ و عمیقی قرار دارد که به هنگام تابستان موجب خنکی فضا می شده است . در جانب غربی صحن، ایوان غربی با تزیینات کاشیکاری، کتیبه های کاشی، ازاره سنگی و در پشت آن، شبستان بزرگ مسجد قرار گرفته است . پوشش طاق و گنبد این شبستان بر روی 10 ستون سنگی یکپارچه با تراش پیچ قرار گرفته و بر ضلع جنوبی آن، محرابی کاشیکاری است . در برابر ایوان غربی و به قرینه آن، ایوان شرقی با تزیینات کاشی، مقرنس و کتیبه قرآنی قرار گرفته است . در شمال مسجد شبستان کوچکی قرار دارد که با کاشی‌های رنگی منقوش زیبایی پوشیده شده و سقف دو زاویه شمالی آن به طرز زیبایی با کاشی‌های زیبا مقرنس‌کاری شده است. در پیشانی شبستان طاق‌نمای مرتفعی وجود دارد که آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث عالی بر آن نوشته شده و بر فراز این شبستان دو گلدسته کاشی‌کاری ساخته شده است. در سمت شرق مسجد طاق‌نمای بلندی دیده می‌شود که به شکلی زیبا با کاشی مقرنس‌کاری شده و کتبیه‌ای به خط ثلث از آیات قرآنی دارد. در پشت طاق‌نما دالان و در بزرگ مسجد است. این مسجد همچنین دارای یک محراب کاشی‌کاری بسیار زیباست که بر آن سوره توحید با خط نسخ خوب نگاشته شده است. وسط مسجد حوضی به طول ۲۵ متر و عرض ۱۰ متر ساخته شده است. این حوض از سنگ یکپارچه ساخته شده است. این ایوان، از طریق دالان و درگاه بزرگی به بیرون راه پیدا می کند . این بنا به شماره 911 به ثبت تاریخی رسیده است .
X